Düşünsel Arınma-Meditasyon (2.Bölüm)

Yine meditasyonla devam ediyorum...Bugün meditasyonun yararlarından ve meditasyonun aşamalarından bahsedeceğim. Önce hangisiyle başlasam diye düşünüp durdum ama bir önceki yazımı şöyle bir gözden geçirdikten sonra meditasyonun yararlarıyla başlamamın daha uygun olacağına karar verdim.

Meditasyonun Yararları

Düzenli olarak meditasyon yapmanın bir çok yararı vardır. Genelde meditasyonun yararları kişiden kişiye değişmektedir. Ancak şunu vurgulamak istiyorum ki meditasyon düzenli olarak yapıldığında tam olarak yararlarını hissedebilirsiniz. Burada "düzenli" kelimesi bizim için büyük öneme sahiptir. Yani, anahtar kelimemizdir "düzenli" .....evet meditasyon günlük yaşamın ağır stresinden bizi ayırır ve ruhumuzu sakinleştirerek daha enerji dolu olmamızı sağlar.

Meditasyon ve Yararları;

-Meditasyon yapan insan daha sakin ve daha huzurlu olur. 

-Meditasyon insanın ruhsal gücünü arttırır. 

-Meditasyon yeteneklerimizi daha verimli kullanmamızı sağlar.

-Düzenli meditasyon kişinin farkındalığını arttırır, aklındaki sorulara zorlanmadan cevap bulmasını sağlar. 

-Düzenli meditasyon yüksek benlikle bağlantı kurulmasını sağlar. Meditasyon ile kendi iç dünyasıyla bağlantı kuran insan kendini tanır ve sorunlarının kaynağını kendi iç dünyasında bularak çözümler. 

-Meditasyon çok dinlendirici bir disiplindir. 20 dakika tam alfa pozisyonunda kalmanın 4 saatlik uykuya eş değerde dinlenme sağlandığı bilinmektedir. 

-Meditasyon kişinin hayat amacını, yolunu ve karşısına çıkan sorunların anlamlarını keşfetmesini sağlar. 

-Meditasyon kin,nefret,öfke gibi zararlı duygulardan kurtulmaya yardım eder. 

-İnsana genel olarak bir uyum ve denge getirmektedir.

Düşüncelerden arınma, bir diğer adıyla zihin dinlendirme tekniği olan meditasyonun insana sağladığı yararlar gözardı edilemez. Herkes kendine gün içinde en azından 10 dakika ayırabilse yaşam kalitesini yükseltecek, iç huzurunu arttıracak bir iyilik yapmış olur kendi adına...kendi hayatına...kendi ruhuna...

Yararları saymakla bitmeyen ve binlerce yıllık geçmişe sahip olan meditasyon tekniğini nasıl uygulayabiliriz? İşte şimdi bundan bahsedeceğim.


Meditasyonun Aşamaları:

- Kendimize gün içerisinde uygun olan bir zaman belirlemeliyiz ve her gün aynı zaman diliminde meditasyon yapmalıyız. Bu bizim için her gün düzenli yapılan bir rutin haline gelmelidir. Çünkü meditasyonda düzen çok önemlidir.

- Evimizde sessiz bir yer bulmalıyız. Ortamın sessizliği, iç huzurumuz ve odaklanmamız için gereklidir. Yerde ister tam lotus ister yarım lotus pozisyonunda oturarak rahatlamaya çalışmalıyız. Sırtımızın dik olmasına dikkat etmeliyiz.

Tam Lotus Pozisyonu


Yarım Lotus Pozisyonu


- Nefes meditasyon yaparken önemli bir boyut kazanır. Nefesimizi daha yavaş, sakin ve sessiz almalıyız. Bedenimizi ve aynı zamanda ruhumuzu nefes alıp vererek gevşetmeliyiz.

- Düşüncelerimize odaklanarak kendi iç dünyamıza bakmalıyız. İç dünyamızda yapacağımız yolculuk düşüncelerimizi gözlemlememizi sağlar. Bu gözlemi yaptığımız sırada düşünce akışımız yavaşlayacaktır. Böylece kendimizi daha huzurlu ve daha sakin hissedeceğiz. 

- Kendimiz için olumlu bir düşünce oluşturmalı ve o düşünceyi zihnimizde tutmalıyız. Bu tek bir kelime ya da bir cümle olabilir. Burada önemli olan sizi huzurlu hissettirecek, mutlu olmanızı sağlayacak bir düşünce olmalıdır.

- Mümkün olan en uzun süre o düşüncenin farkındalığı içinde kalmalıyız. Ortaya çıkan bütün olumlu, güzel duyguları takdir etmeliyiz.

- Zihnimizde tam sessizliğe ulaşarak kendi merkezimizde kalmalıyız ve bir süre sonra meditasyonu bitirmeliyiz. 


Meditasyonda uygulamanın uzunluğundan çok kalitesi önemlidir. Biz kendi merkezimizde kalabildiğimiz sürece içimizde huzuru hissederiz. Başlangıçta düşüncelerimizi kontrol etmek ve onların akışını yavaşlatmak zor da olsa meditasyona düzenli devam edersek gerçekten yararını görürüz.